Składniki:
1 szklanka mąki
1szklanka kaszy manny
1szklanka i 3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg. antonówek
1/2 kostki masła
esencja waniliowa
cukier waniliowy lub cynamon mielony (nie mieszać zapachów)
Wykonanie:
Jabłka utrzeć na grubej tarce do jarzyn, wymieszać z 3 łyżkami cukru i ewentualnie z cynamonem. Wymieszać mąkę z kaszą manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Podzielić tę ?suchą masę? na trzy części. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką małej tortownicy wsypać jedną część masy, na niej położyć połowę porcji utartych jabłek, posypać drugą częścią masy i położyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać trzecią porcję masy, a na nią zetrzeć wiórki masła. Piec około 50 minut.