SZARLOTKA Z BUDYNIEM NELI

Składniki;

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
30 dag. masła lub margaryny
5 dag. smalcu
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rumu
szczypta soli

Dodatkowo:
1i 1/2 łyżki bułki tartej

Masa jabłkowa:
1i 1/2 kg jabłek
1 cytryna
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 budynie waniliowe duże bez cukru

 

Wykonanie;

 

Na stolnicę przesiać mąkę pszenną , dodać cukier i dodać masło, smalec, jajka, kakao proszek do pieczenia, rum i szczyptę soli. Wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść  kruche ciasto.Ciasto podzielić na trzy części i zrobić 3  kule. Dwie kule schłodzić, a trzecią zamrozić. Prostokątną formę o wymiarach 25x 36 cm .wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć kakaowe ciasto dwie schłodzone kule  nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku  około 15 minut w temperaturze 180 C.

Masa jabłkowa;

 

Jabłka obrać,wyjąć gniazda nasienne opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cytrynę umyć, sparzyć i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce o małych oczkach, a sok wycisnąć i przecedzić. Do garnka przełożyć jabłka, skórkę i sok z cytryny. Dodać cukier i cynamon. Wszystko razem wymieszać i smażyć. Podpieczone kakaowe ciasto posypać bułką tartą i rozłożyć masę jabłkową.

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie waniliowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować i gorącą masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone kakaowe ciasto  jedną kulę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut w temperaturze 180C.

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Możliwość komentowania została wyłączona.