SZARLOTKA Z MARCEPANEM

Składniki:

 

200  g. masła

200  g. cukru

3 łyżki soku z cytryny

4 jajka

300 g. mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

 

1  kg. słodko-winnych jabłek

1 jajko

2 łyżki cukru

100 g. masy marcepanowe

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka zmielonego cynamonu

2 łyżki dżemu z moreli

3 łyżki migdałów w płatkach

 

Wykonanie:

 

Tortownicę śr. 26 cm .natłuścić. Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puch. Kolejno dodać jajka, utrzeć. Dodać mąkę z proszkiem. Ciasto wlać do formy. Piekarnik rozgrzać  180 C). Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście wypukłą stroną do góry. Jajko rozdzielić. Żółtko utrzeć z cukrem na puch. Dodać marcepan pokrojony w kostkę, utrzeć na gładką masę. Dodać białko ubite na sztywną pianę, posypać mąką ziemniaczaną i cynamonem, wymieszać rózgą. Masę wyłożyć na jabłka. Ciasto piec około 50 minut. Po 40 minutach przykryć pergaminem. Szarlotkę wystudzić. Bok posmarować podgrzanym dżemem, przykleić płatki migdałów.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *