Składniki:
50 dag. karkówki wieprzowej
2 łyżeczki papryki
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
sól
3 łyżeczki oleju
25 dag ryżu
2 cebule
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, wymieszać przyprawami oraz olejem odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w paski, paprykę na duże kawałki. Paprykę i cebulę włożyć
do płaskiej formy, wlać 3 łyżki wody, przykryć i piec 3 minuty przy mocy 300 W. Mięso, cebulę i paprykę nadziać na drewniane szpadki. Ułożyć w płaskim naczyniu i piec10 minut przy mocy 180 W. Szaszłyki obracać dwa razy. Ryż zalać 200 ml. osolonej wody i moczyć 15minut. Gotować w wodzie, w której się moczył, 10 minut pod przykryciem przy mocy 600 W i pozostawić5 minut w wyłączonej kuchence. Szaszłyki układać na ryżu ,robić w mikrofalówce.