Składniki:
60 dag. filetów ze szczupaka
1 kg. świeżych ogórków
1 cebula
1 czubata łyżka masła
400 ml, bulionu
1 pęczek koperku
2/3 szklanki gęstej śmietany
3 łyżki ostrej musztardy
3 łyżki zasmażki błyskawicznej
sól
pieprz
cukier
Wykonanie:
Ogórki obierz, pokrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, a miąższ potnij w grube plastry. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Zeszklij ją w rondlu na maśle. Dodaj ogórki i smaż minutę, mieszając. Dołóż pokrojonego w kostkę szczupaka. Oprósz solą i pieprzem. Dolej bulion i duś pod przykryciem 15 minut. Koperek posiekaj. Śmietanę wymieszaj z musztardą. Dodaj do potrawki w rondlu. Dosyp zasmażkę i mieszając, zagotuj. Potrawkę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Dosyp koperek.