Składniki:
75 dag. twarogu 3 krotnie zmielonego
6 łyżeczek żelatyny
25 dag. kremówki
10 dag. rodzynek
10 dag. suszonych moreli
1 paczka biszkoptów
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń
6 łyżek cukru pudru
1 cukier wanilinowy
20 dag. ciemnych winogron
Wykonanie:
Galaretkę wiśniową rozpuścić w połowie podanej na opakowaniu ilości wody. Wlać do płaskiego naczynia, pozostawić do zastygnięcia, potem pokroić w kostkę. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, odstawić by spęczniała. Osączyć brzoskwinie, syrop zachować .Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Twaróg zmiksować z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem 5-cioma łyżkami syropu brzoskwiniowego i rozpuszczoną żelatyną. Połączyć z ubitą śmietaną. Wmieszać rodzynki i posiekane suszone morele. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. Nałożyć masę serową, dekorować winogronami oraz kosteczkami galaretki wiśniowej. Chłodzić 30 minut w lodówce zmiksować. Galaretkę brzoskwiniowa przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu, schłodzić. Tężejącą galaretką zalać sernik.