SZYNKA NA WIELKANOC

Składniki:

cała szynka wieprzowa średniej wielkości bez kości
4 łyżki musztardy (najlepsza jest Dijon)
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju lub oliwy
1/2 szklanki octu winnego
jasne piwo tyle, by cała szynka była pokryta- listek laurowy
po1 łyżce posiekanego cząbru i suchych ziół prowansalskich
sól i pieprz

Wykonanie:

Szynkę umyć, natrzeć solą i pieprzem, posmarować dokładnie musztardą i włożyć do garnka. Dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber i zioła prowansalskie. Wlać ocet winny, oliwę i piwo. Odstawić na dobę w chłodne miejsce. Wyjąć szynkę z zalewy, włożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika 180 C. Podczas pieczenia cały czas polewać zalewą, aż do jej wyczerpania. Sprawdzić widelcem, czy mięso jest upieczone. Około godziny na kg mięsa pieczenie. Szynkę można podawać na ciepło, pokrojoną w plastry.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *