TARTA CYTRYNOWA

Składniki:

200 g mąki
75 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć na 30 minut do lodówki, po czym rozwałkować między dwoma arkuszami papieru pergaminowego. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować margaryną. Wyłożyć ciasto rozwałkowane do formy bardzo gęsto ponakłówać widelcem, po czym włożyć no nagrzanego piekarnika, piec około 15 minut, w temp.180 stopni. Wyjąć i lekko ostudzić.

Masa cytrynowa;

1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego
3 cytryny
2 duże jajka

Wykonanie:

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do mleka wbić jajka ,wymieszać, dodać skórkę oraz sok, ponownie wymieszać i po chwili wlać masę na podpieczone ciasto, po czym ponownie włożyć do piekarnika i piec około 10-15 minut.

(Odwiedzone 11 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *