Składniki;
300g. mąki
80g. cukru
200g. zimnego masła
500g. śliwek
2-3 łyżki zimnej wody lub 1 zimne żółtko
Wykonanie;
Mąkę wymieszać z cukrem, następnie dodać pokrojone zimne masło i energicznie posiekać nożem (zamiast tego składniki można umieścić w misce i wymieszać mikserem. wlać 2-3 łyżki zimnej wody lub wbić 1 żółtko. Uformować kulę owinąć ją folią i chłodzić w lodówce około 50 minut. Blat posypać mąką . Rozwałkować na nim 2/3 ciasta tak by powstało koło o średnicy30 cm. Włożyć ciasto do formy docisnąć brzegi. Gęsto po nakłuwać je widelcem.Na cieście rozłożyć wypestkowane śliwki. Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę i posypać nią śliwki. Całość lekko skropić wodą posypać cukrem i piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200C. (termoobieg 175 C.)