Składniki:
Ciasto:
20 dag. mąki pszennej
12 dag. masła
1 jajko
sól
Farsz:
1/2 kg. szpinaku(może być mrożony)
15 dag. bekonu lub nietłustego boczku
25 dag. żółtego sera
3 jajka
1 gruby por (biała część)
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oliwy lub oleju
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
sól
Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, jajo,2 -3 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, oprószyć mąką, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki form y do pieczenia tart, ponakłuwać widelcem, piec 10 minut w temperaturze 200C. Do rondla ustawionego na płytce włożyć pokruszony szpinak, podlać odrobiną mleka i rozmrażać na małym ogniu. Bekon lub boczek pokroić w paski, obsmażyć, dodać łyżkę tłuszczu i por pokrojony w pół plasterki, smażyć, aż się zeszkli. Rozmrożony szpinak poddusić, mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mąkę rozprowadzoną mlekiem, pory z bekonem i połowę startego żółtego sera, wymieszać. Wyłożyć farsz na podpieczone ciasto, łyżką zrobić w nim kilka płytkich zagłębień i polać jajami rozkłóconymi z 2 -3 łyżkami wody. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 200 C. i piec 15 minut. Podawać gorącą.