TARTA ZE SZPINAKIEM

Składniki:

Ciasto:

20 dag. mąki pszennej

12 dag. masła

1 jajko

sól

 

Farsz:

 

1/2 kg. szpinaku(może być mrożony)

15 dag. bekonu lub nietłustego boczku

25 dag. żółtego sera

3 jajka

1 gruby por (biała część)

3 ząbki czosnku

1/3 szklanki mleka

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki oliwy lub oleju

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz

 sól

 

Wykonanie:

 

Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać szczyptę soli, jajo,2 -3 łyżki lodowatej wody i szybko zagnieść ciasto. Uformować  je w kulę, oprószyć mąką, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki form y do pieczenia tart, ponakłuwać widelcem, piec  10 minut w temperaturze 200C. Do rondla ustawionego na płytce włożyć pokruszony szpinak, podlać odrobiną mleka i rozmrażać na małym ogniu. Bekon lub boczek pokroić w paski, obsmażyć, dodać łyżkę tłuszczu i por pokrojony w pół plasterki, smażyć, aż się zeszkli. Rozmrożony szpinak poddusić, mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mąkę rozprowadzoną mlekiem, pory z bekonem i połowę startego żółtego sera, wymieszać. Wyłożyć farsz na podpieczone ciasto, łyżką zrobić w nim kilka płytkich zagłębień i polać  jajami rozkłóconymi z 2 -3 łyżkami wody. Wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 200  C. i piec 15 minut. Podawać gorącą.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *