TARTELETKI Z PIKANTNYM NADZIENIEM

Składniki:

 

175 g ciasta francuskiego

2 łyżki płynnego masła

1 ząbek czosnku

1 ząbek czosnku

kawałek imbiru 5 cm.

2 łyżki sezamu,

5 łyżek masła z orzechów ziemnych

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1/4 łyżki sosu z tabasco

1 filet z kurczaka(200 g,)

3 łyżki posiekanej cebulki ze szczypiorem

 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować, posmarować masłem i wyciąć 60 kwadratów (5×5 cm). 20 papierowych foremek włożyć do wgłębień 2 blach do pieczenia mufinek. W foremkach ułożyć po 3 kwadraty piec około 8 minut w temp. 180C. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Imbir posiekać. Sezam prażyć około 3 minuty. Masło orzechowe wymieszać z czosnkiem, imbirem,  z cytryny, sosem sojowym i tabasco. Mięso opłukać, gotować w wodzie około 10 minut,wystudzić w wodzie. Filet pokroić ukośnie w paski ,każdy przekroić na pół. Każdą wystudzoną tarteletkę polać 1 łyżeczka sosu,włożyć mięso posypać sezamemi  ozdobić cebulką.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *