Składniki:
175 g ciasta francuskiego
2 łyżki płynnego masła
1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru 5 cm.
2 łyżki sezamu,
5 łyżek masła z orzechów ziemnych
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1/4 łyżki sosu z tabasco
1 filet z kurczaka(200 g,)
3 łyżki posiekanej cebulki ze szczypiorem
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować, posmarować masłem i wyciąć 60 kwadratów (5×5 cm). 20 papierowych foremek włożyć do wgłębień 2 blach do pieczenia mufinek. W foremkach ułożyć po 3 kwadraty piec około 8 minut w temp. 180C. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Imbir posiekać. Sezam prażyć około 3 minuty. Masło orzechowe wymieszać z czosnkiem, imbirem, z cytryny, sosem sojowym i tabasco. Mięso opłukać, gotować w wodzie około 10 minut,wystudzić w wodzie. Filet pokroić ukośnie w paski ,każdy przekroić na pół. Każdą wystudzoną tarteletkę polać 1 łyżeczka sosu,włożyć mięso posypać sezamemi ozdobić cebulką.