Składniki:
350-400 g solonych śledzi
150 g ogórków konserwowych
1 duża cebula
150 g marynowanych pieczarek
100 g papryki konserwowej
5 jajek ugotowanych na twardo
mleko
pieprz
Ogórki
pieczarki
Wykonanie:
Paprykę posiekać bardzo drobno i włożyć na sito na minimum jedną godzinę, aby ściekł nadmiar wody. Śledzie namoczyć dwukrotnie w mleku, odsączyć i pokroić w drobną kosteczkę. Do śledzi dodać pokrojone w kostkę jajka, cebulę pieczarki paprykę oraz pozostałe składniki. Wszystko wymieszać z sosem, doprawić pieprzem i solą, odstawić aż do przegryzienia składników.
Sos:
2 łyżki oleju
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka musztardy
Zamiast sosu, można całość wymieszać tylko z 3 łyżkami oliwy.