Składniki:
Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
1 szklanka mleka,
1łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:
Krem:
1/2 litra mleka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1/2 szklanki kaszki manny
zapach rumowy
Składniki:
Polewa:
1/3 kostki margaryny
4 łyżki cukru
1łyżka wody
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać kakao i dżem, następnie kolejno jajka, mąkę i mleko. Wlać ciasto do tortownicy o średnicy 25 cm. i piec około godziny w średnio gorącym piekarniku. Ugotować gęstą kaszę mannę na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce kaszy i ucierać dalej, następnie dodać kakao i zapach rumowy. Kiedy krem będzie puszysty, przełożyć nim ciasto przekrojone na 3 części. Składniki polewy rozgrzać w garnku, ostudzić i polać ciasto. Ozdobić owocami lub wiórkami kokosowymi.