TORCIK RENATY

Składniki:

Masa:

1torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego

5-6 łyżeczek żelatyny

2 łyżki masła

1/2 litra mleka

4-5 łyżeczek cukru pudru

1/2 kg. kwaśnych jabłek

bita śmietana do ozdoby torciku

Wykonanie:

Masa:

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami przegotowanej wody. Zagotować mleko (kilkoma łyżkami rozpuścić napęczniałą  żelatynę), dodać 2 łyżki masła i ugotować budyń. Gdy budyń nieco ostygnie, ubić go (najlepiej mikserem) z cukrem i rozpuszczoną żelatyną, dodając partiami przetarte, odsączone jabłka. Masę przełożyć do tortownicy i ochłodzić, gdy stężeje, przełożyć na talerz i ozdobić bitą śmietaną.

Składniki:

Ciasto:

25 dag margaryny

4 żółtka

20 dag. cukru pudru

50 dag. mąki

1 łyżka octu

1 łyżka śmietany

1 cukier waniliowy

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 kilka winnych jabłek

Wykonanie:

Ciasto:

Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać utartą margarynę, wszystkie dodatki i zarobić niezbyt gęste ciasto. Rozwałkować na  grubość 1/2 cm, kroić w kwadraty. Jabłka obrać, wydrążyć środki, napełnić dżemem, najlepiej z róży, i oblepić ciastem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem, albo oblać polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi lub udekorować ubitą na sztywno śmietaną z cukrem waniliowym i posypać kakao w granulkach.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *