Składniki:
300 g. mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko
3 łyżeczki galaretki z jabłek
500 g. śliwek
50 g. masła
40 g. migdałów pokrojonych w słupki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Składniki:
Ciasto rozmrozić. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Z ciasta odkroić 6 długich, wąskich pasków. Ciasto pokroić na 6 kwadratów, przełożyć na blachę przykrytą pergaminem. Brzegi placków posmarować roztrzepanym jajkiem, a środki galaretką. Paski ciasta skręcić, ułożyć na brzegach placków, lekko docisnąć. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w cząstki i ułożyć na torcikach. Owoce posmarować roztopionym masłem, posypać migdałami i cukrem z cynamonem. Torciki piec na złocisto około 25 minut. Ostudzić.
DOBRA RADA
Śliwki można zastąpić innymi
owocami, Np. jabłkami, morelami.
Torciki nadają się do zamrażania.
To pyszny poczęstunek
dla niespodziewanych gości