TORCIK ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

 

300 g. mrożonego ciasta francuskiego

1 jajko

3 łyżeczki galaretki z jabłek

500 g. śliwek

50 g. masła

40 g. migdałów pokrojonych w słupki

2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Składniki:

 

Ciasto rozmrozić. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Z ciasta odkroić 6 długich, wąskich pasków. Ciasto pokroić na 6 kwadratów, przełożyć na blachę przykrytą pergaminem. Brzegi placków posmarować roztrzepanym jajkiem, a środki galaretką. Paski ciasta skręcić, ułożyć na brzegach placków, lekko docisnąć. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w cząstki i ułożyć na torcikach. Owoce posmarować roztopionym masłem, posypać migdałami i cukrem z cynamonem. Torciki piec na złocisto około 25 minut. Ostudzić.

 

DOBRA RADA

Śliwki można zastąpić innymi

owocami, Np. jabłkami, morelami.

Torciki nadają się do zamrażania.

To pyszny poczęstunek

dla niespodziewanych gości

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *