Składniki:
200 g. mąki
80 g. cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
125 g. masła
Krem i dekoracja:
75 g. rozpuszczonej polewy czekoladowej
1 puszka moreli (480g.)
starta skórka i sok z 1 pomarańczy
250 g. jogurtu waniliowego
50 g. cukru
6 płaskich łyżeczek żelatyny
200 ml. śmietanki kremówki
1 gałązka melisy
Wykonanie:
Z mąki, cukru, soli, cukru waniliowego i masła zagnieść ciasto i chłodzić 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190C. Ciasto podzielić na 6 porcji i wyłożyć nim 6 natłuszczonych foremek (10 cm), przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suszonym grochem. Ciastka piec około 15 minut, usunąć groch i papier. Ciastka posmarować w środku osączyć, 1/3 porcji pokroić w cząstki resztę owoców zmiksować .Puree wymieszać ze skórką i sokiem z pomarańczy, jogurtem cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Krem chłodzić 2 godziny. Ciastka napełnić kremem, torciki udekorować cząstkami moreli i listkami melisy.