TORCIKI MORELOWE

Składniki:

 

200 g. mąki

80 g. cukru

szczypta soli

1 cukier waniliowy

125 g. masła

Krem i dekoracja:

75 g. rozpuszczonej  polewy czekoladowej

1 puszka moreli (480g.)

starta skórka i sok z 1 pomarańczy

250 g. jogurtu waniliowego

50 g. cukru

6 płaskich łyżeczek żelatyny

200 ml. śmietanki kremówki

1 gałązka melisy

Wykonanie:

 

Z mąki, cukru, soli, cukru waniliowego i masła zagnieść ciasto i chłodzić 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190C. Ciasto podzielić na 6 porcji i wyłożyć nim 6 natłuszczonych foremek (10 cm), przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suszonym grochem. Ciastka piec około 15 minut, usunąć groch i papier. Ciastka posmarować w środku osączyć, 1/3 porcji pokroić w cząstki resztę owoców zmiksować .Puree wymieszać ze skórką i sokiem z pomarańczy, jogurtem cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Krem chłodzić 2 godziny. Ciastka napełnić kremem, torciki udekorować cząstkami moreli i listkami melisy.

torciki

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *