TORCIKI POMARAŃCZOWE Z JOGURTEM

Składniki:

 

2 pomarańcze

6 jajek

250 g. cukru

1 owoc granatu,

150 ml jogurtu

ok. 25 listków mięty

250 g zmielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

 

Pomarańcze umyć, włożyć do wrzącej wody  i gotować około 90 minut, wyjąć i wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 C. Pomarańcze przekroić na pół, po usunięciu pestek zmiksować. Puree wymieszać z jajkami, cukrem, migdałami i  proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę (35×25 cm) ,wyłożoną pergaminem, piec około 40 minut, wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić. Granat pokroić w ćwiartki. Skórkę na końcach ćwiartek odgiąć na zewnątrz tak, aby wydobyć nasiona. Z ciasta wykroić 25 okrągłych torcików. Na każdy torcik wyłożyć nieco jogurtu, udekorować nasionami granatu i listkiem mięty.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *