Składniki:
2 pomarańcze
6 jajek
250 g. cukru
1 owoc granatu,
150 ml jogurtu
ok. 25 listków mięty
250 g zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Pomarańcze umyć, włożyć do wrzącej wody i gotować około 90 minut, wyjąć i wystudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 C. Pomarańcze przekroić na pół, po usunięciu pestek zmiksować. Puree wymieszać z jajkami, cukrem, migdałami i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę (35×25 cm) ,wyłożoną pergaminem, piec około 40 minut, wyjąć na kratkę kuchenną i wystudzić. Granat pokroić w ćwiartki. Skórkę na końcach ćwiartek odgiąć na zewnątrz tak, aby wydobyć nasiona. Z ciasta wykroić 25 okrągłych torcików. Na każdy torcik wyłożyć nieco jogurtu, udekorować nasionami granatu i listkiem mięty.