TORT ANANASOWO -LIMONKOWY

Składniki:

 

Kruche ciasto:

 

 

200 g. mąki

80 g. cukru

szczypta soli

120 g. masła

1 żółtko

 

Krem i dekoracja:

1 puszka ananasów w krążkach (ok. 480 g)

4 żółtka

100 g. cukru

starta skórka i sok z 2 limonek

 płaskich łyżeczek rozpuszczonej żelatyny

250 g. konfitury z moreli

1 spód gotowy 26 cm.

500 ml śmietany kremówki

150 g.  polewy czekoladowej

12 plastrów limonek

 

Wykonanie.

 Ananas osączyć, połowę plastrów pokroić w kostkę.  Z mąki, cukru, soli, masła i żółtka zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut. Ananas osączyć, połowę plastrów pokroić w kostkę.Żółtka utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z limonek oraz żelatyną na gładki krem, chłodzić około 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (0 26 cm) i piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Ciasto posmarować konfiturą i przykryć biszkoptem. Śmietanę ubić i razem z pokrojonym ananasem dodać do kremu, wymieszać, krem wyłożyć na biszkopt. Ciasto chłodzić 2 godziny.Tort ostrożnie wyjąć z formy. Plastry ananasa przekroić na pół,  kilka zanurzyć w polewie, resztę polać polewą. Tort ozdobić ananasem i plastrami limonki.

TORT ANANASOWO LIMONKOWY

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *