Składniki:
Kruche ciasto:
200 g. mąki
80 g. cukru
szczypta soli
120 g. masła
1 żółtko
Krem i dekoracja:
1 puszka ananasów w krążkach (ok. 480 g)
4 żółtka
100 g. cukru
starta skórka i sok z 2 limonek
płaskich łyżeczek rozpuszczonej żelatyny
250 g. konfitury z moreli
1 spód gotowy 26 cm.
500 ml śmietany kremówki
150 g. polewy czekoladowej
12 plastrów limonek
Wykonanie.
Ananas osączyć, połowę plastrów pokroić w kostkę. Z mąki, cukru, soli, masła i żółtka zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut. Ananas osączyć, połowę plastrów pokroić w kostkę.Żółtka utrzeć z cukrem, skórką i sokiem z limonek oraz żelatyną na gładki krem, chłodzić około 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (0 26 cm) i piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Ciasto posmarować konfiturą i przykryć biszkoptem. Śmietanę ubić i razem z pokrojonym ananasem dodać do kremu, wymieszać, krem wyłożyć na biszkopt. Ciasto chłodzić 2 godziny.Tort ostrożnie wyjąć z formy. Plastry ananasa przekroić na pół, kilka zanurzyć w polewie, resztę polać polewą. Tort ozdobić ananasem i plastrami limonki.