TORT BEZOWY

Składniki:

 

Ciasto:

8 białek

10 łyżeczek cukru kryształu

1 szklanka cukru pudru

Krem:

2 szklanki śmietanki kremówki

10 dag. cukru pudru

1/2 laski wanilii

1 łyżeczka żelatyny

2 dag. mielonej kawy naturalnej

Wykonanie:

 

Ubić na sztywno pianę z białek, dodając stopniowo cukier kryształ. Następnie pianę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. W tortownicy wyłożonej pergaminem wysmarowanym masłem piec (a właściwie suszyć w nagrzanym piekarniku przy otwartych drzwiczkach około 1,5 godziny.) kolejno trzy jednakowe krążki beżowe. Wanilię bardzo drobniutko posiekać, połączyć z cukrem. Ubić śmietankę, dodając w czasie ubijania cukier z wanilią, a pod koniec wlać żelatynę rozpuszczoną w trzech łyżkach przegotowanej wody. Zimne krążki beżowe przełożyć kremem. Posmarować również boki i wierzch tortu. Przybrać pozostałym kremem, wyciskając go przez tubę, oraz zmieloną kawą. Tort odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny, (łatwiej będzie go pokroić). Krążki beżowe można również przekładać masą kawową lub czekoladową.

 

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *