Składniki:
Ciasto:
8 białek
10 łyżeczek cukru kryształu
1 szklanka cukru pudru
Krem:
2 szklanki śmietanki kremówki
10 dag. cukru pudru
1/2 laski wanilii
1 łyżeczka żelatyny
2 dag. mielonej kawy naturalnej
Wykonanie:
Ubić na sztywno pianę z białek, dodając stopniowo cukier kryształ. Następnie pianę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem. W tortownicy wyłożonej pergaminem wysmarowanym masłem piec (a właściwie suszyć w nagrzanym piekarniku przy otwartych drzwiczkach około 1,5 godziny.) kolejno trzy jednakowe krążki beżowe. Wanilię bardzo drobniutko posiekać, połączyć z cukrem. Ubić śmietankę, dodając w czasie ubijania cukier z wanilią, a pod koniec wlać żelatynę rozpuszczoną w trzech łyżkach przegotowanej wody. Zimne krążki beżowe przełożyć kremem. Posmarować również boki i wierzch tortu. Przybrać pozostałym kremem, wyciskając go przez tubę, oraz zmieloną kawą. Tort odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny, (łatwiej będzie go pokroić). Krążki beżowe można również przekładać masą kawową lub czekoladową.