Składniki:
10 dag .mąki pszennej
10 dag. mąki ziemniaczanej
4 jajka
15 dag. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag. masła
35 dag .cukru
250 ml. soku z cytryny( 6-8 cytryn)
8 żółtek
5 dag. płatków migdałowych
plastry cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dodając przy tym 15 dag. cukru. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia i wymieszać. Formę 28 cm .natłuścić wyłożyć papierem do pieczenia ciasta i wylać ciasto. Piec w temp.170-200 stopni 25-30 minut. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki.
Wykonanie:
Masa:
25 dag. masła utrzeć z 35 dag. cukru dodać żółtka i ubić w kąpieli wodnej wlać sok z cytryny i ubić. zdjąć garnek i ubijając ostudzić. Kremem posmarować krążki i je złożyć. Posmarować boki obsypać płatkami. Udekorować kremem i plastrami cytryny.