Składniki:
12 jajek
20 dag. cukru pudru
25 dag. twardej czekolady
25dag. migdałów ze skórką.
Masa:
25 dag. migdałów bez skórki
25 dag. cukru
sok z jednej cytryny
3/4 laski wanilii
Glazura:
25 dag. czekolady
10 dag. cukru
4 dag. masła
1/2 szklanki śmietanki
Wykonanie:
W makutrze (lub mikserem) utrzeć żółtka z cukrem do białości, wlać rozpuszczoną czekoladę i ciągle ucierając, stopniowo dodawać zmielone migdały ze skórką, a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, wlać masę, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut na niezbyt silnym ogniu. Ciasto upiec dzień przed zrobieniem tortu. Obrane i przesuszone migdały, przeznaczone na masę, zemleć. Cukier zalać szklanką wody i ugotować na gęsty syrop, dodać migdały, zagotować, zdjąć z ognia i ucierać, aż masa zbieleje, wówczas dodać sok z cytryny i drobniutko posiekaną wanilię i jeszcze raz dokładnie utrzeć. Ciasto przekroić na 2-3 krążki, przełożyć masą migdałową, oblać glazurą czekoladową, udekorować migdałami.