TORT JABŁECZNY

Wykonanie:

 

Ciasto:

 

20 dag mąki

5 dag .cukru pudru

10 dag masła

1 łyżka śmietany

 

Masa migdałowa:

 

7 dag. mielonych migdałów

8 dag cukru

4 łyżki śmietany

 

Masa jabłeczna:

 

1/2kg. jabłek

8 dag. cukru

rodzynki

 

Krem:

 

1 szklanka śmietany

2 jajka

5 łyżek cukru

1/2 łyżki  mielonego cynamonu

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wylepić nim tortownicę, tworząc wysoki (2 cm.) rant, i upiec na jasno złoty kolor. Wymieszać składniki masy migdałowej i wyłożyć na przestudzone ciasto. Drobno pokroić obrane jabłka, wymieszać z resztą cukru oraz rodzynkami, ułożyć równą warstwą na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajkami, cukrem i cynamonem, stawić do gorącego piekarnika na 20 minut. Tort można podawać gorący lub schłodzony.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *