TORT MAKOWY Z KREMEM

Składniki:

Ciasto:

12 jajek

2 szklanki cukru pudru

2 szklanki maku,

1/2 szklanki orzechów włoskich

kilka migdałów,

esencja waniliowa

1łyżka tartej bułki

Masa:

3 żółtka

2 łyżki cukru pudru

30 dag masła

sok z jednej cytryny

1łyżka rumu lub koniaku

Lukier:

2 białka

2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

 

Mak zagotować, odcedzić i na 2-3 godziny zostawić na sicie. Następnie zemleć go 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać zmielone orzechy i migdały oraz esencję waniliową. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać zmielony mak .Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dosypać szklankę cukru. Masę makową delikatnie wymieszać z tartą bułką, przełożyć do tortownicy  i upiec w średnio nagrzanym piekarniku.   Gdy ciasto wystygnie, przekroić je na dwa krążki.  Masło utrzeć na puch z dwiema łyżkami cukru i,   wciąż ucierając, dodać 2 żółtka, alkohol oraz sok z cytryny. Postawić w chłodnym miejscu, aby krem stężał, po czym przełożyć nim krążki ciasta. Z białek i cukru pudru utrzeć gęsty lukier. Polać nim wierzch i boki tortu.

 

Składniki:

 

20 dag. maku

15 dag .masła roślinnego

10 dag. cukru

2 łyżki miodu,

4 żółtka

6 białek

aromat waniliowy,

10 dag. bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)

 

Wykonanie:

 

Sparzony, odsączony mak trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i

dalej ucierać, dodając najpierw żółtka, a potem miód, mak (po łyżce) i aromat waniliowy. Ubić sztywną pianę z białek,

delikatnie wymieszać z masą makową i przełożyć do tortownicy (o średnicy24 cm) wysmarowanej masłem

oraz wysypanej tartą bułką, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze

200 C. około 45 minut. Przestudzony tort oblać dowolnym lukrem lub obsypać cukrem pudrem i udekorować.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *