Składniki:
Ciasto:
12 jajek
2 szklanki cukru pudru
2 szklanki maku,
1/2 szklanki orzechów włoskich
kilka migdałów,
esencja waniliowa
1łyżka tartej bułki
Masa:
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
30 dag masła
sok z jednej cytryny
1łyżka rumu lub koniaku
Lukier:
2 białka
2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Mak zagotować, odcedzić i na 2-3 godziny zostawić na sicie. Następnie zemleć go 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru, dodać zmielone orzechy i migdały oraz esencję waniliową. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać zmielony mak .Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dosypać szklankę cukru. Masę makową delikatnie wymieszać z tartą bułką, przełożyć do tortownicy i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy ciasto wystygnie, przekroić je na dwa krążki. Masło utrzeć na puch z dwiema łyżkami cukru i, wciąż ucierając, dodać 2 żółtka, alkohol oraz sok z cytryny. Postawić w chłodnym miejscu, aby krem stężał, po czym przełożyć nim krążki ciasta. Z białek i cukru pudru utrzeć gęsty lukier. Polać nim wierzch i boki tortu.
Składniki:
20 dag. maku
15 dag .masła roślinnego
10 dag. cukru
2 łyżki miodu,
4 żółtka
6 białek
aromat waniliowy,
10 dag. bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
Wykonanie:
Sparzony, odsączony mak trzykrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i
dalej ucierać, dodając najpierw żółtka, a potem miód, mak (po łyżce) i aromat waniliowy. Ubić sztywną pianę z białek,
delikatnie wymieszać z masą makową i przełożyć do tortownicy (o średnicy24 cm) wysmarowanej masłem
oraz wysypanej tartą bułką, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze
200 C. około 45 minut. Przestudzony tort oblać dowolnym lukrem lub obsypać cukrem pudrem i udekorować.