TORT NA ANDRUTACH

Składniki:

Spody:

1 opakowanie okrągłych andrutów

3 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

Masa czekoladowa:

20 dag. masła

20 dag. gorzkiej czekolady

1 szklanka mleka

2 żółtka

1 jajko

15 dag. cukru

40 ml. spirytusu

 

Masa migdałowa:

 20 dag cukru

20 dag. obranych migdałów

3 pełne łyżki kaszy manny

1/2 szklanki mleka

1/3 szklanki gęstej kremówki

sok z połowy cytryny

Wykonanie:

 

W rondelku rozpuścić czekoladę, odstawić, by wystygła. Żółtka i jajko ubić trzepaczką i, nadal ubijając, powoli wlewać gorące mleko zagotowane z cukrem. Postawić  masę na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i ubijać jeszcze 5 minut, po czym wystudzić i wymieszać ze spirytusem. Masło ubić mikserem na puszystą masę, następnie, energicznie ucierając, porcjami dodawać do niego przygotowaną masę żółtkową, a na końcu – schłodzoną płynną czekoladę. Gładki krem wstawić do lodówki. Ugotowaną na mleku gęstą kaszę mannę utrzeć z gorącą śmietanką, cukrem, zmielonymi migdałami i sokiem z cytryny. Na ułożonym na paterze andrucie rozsmarować trochę ciepłej masy migdałowej. Gdy wystygnie, przykryć ją warstwą masy czekoladowej i następnym andrutem. Powtarzać tę czynność aż do wyczerpania się kremów i wafli. Na wierzchu ostatniego krążka powinna być masa czekoladowa. Również boki tortu posmarować masą czekoladową. Udekorować tort płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. (Jest  nietrwały)

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *