TORT PTYSIOWY

Składniki:

Ciasto:

 

20 dag maki

5 dag maki ziemniaczanej,

3 łyżki masła

6 jaj

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem:

 

 3 jaja

 3 łyżki cukru

 zapach pomarańczowy,

1/2 szklanki kremówki,

4 łyżki wiśniówki

50 dag. brzoskwiń, malin lub truskawek (mogą być mrożone),

5 łyżeczek żelatyny

 

Wykonanie:

 

Masło zagotować z dwiema szklankami wody, zdjąć z ognia. Wsypać obie mąki,

starannie wymieszać, ponownie postawić na ogniu i mieszać, aż ciasto zgęstnieje. Przełożyć je do miski i ucierając dodawać po jednym jaju. Gładkie, lśniące ciasto ostudzić i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Z części ciasta wycisnąć szprycą cienkie paski i kuleczki na natłuszczoną blachę. Piec 20 minut w temperaturze. 200C. Resztę ciasta rozsmarować w natłuszczonej tortownicy i piec 20 min w temperaturze 200C. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje, zalać odrobiną wrzątku i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści. Żółtka ubić z cukrem i zapachem, dodać wiśniówkę. Owoce zmiksować z żelatyną, dodać do masy z żółtek, wymieszać i schłodzić. Ubić białka ze śmietanką, dodać do tężejącego kremu, wymieszać. Bok tortownicy obłożyć paskiem z pergaminu i na upieczony spód wyłożyć krem. Wygładzić wierzch i udekorować owocami oraz małymi ptysiami. Wstawić do lodówki.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *