TORT SAŁATKOWY Z SZYNKĄ

Składniki:

 

1 sałata lodowa

1 cebula

1 ogórek

500 g. pomidorów

1 por

1 pęczek rzodkiewki

250 g. szynki

5 jajek ugotowanych a twardo

250 g. startej goudy

4 pomidory koktajlowe

3 ząbki czosnku

300 ml. maślanki,

150 g. twarożku wiejskiego

2 łyżki pokrojonego szczypiorku,

2 łyżki soku z cytryny,

sól

pieprz

papryka

 

Wykonanie:

Sałatę  umyć osuszyć  i pokroić w paski. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pozostałe warzywa oczyścić i umyć. Cebulę, ogórek, pomidory, rzodkiewkę i por pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić w plastry.  Przygotowane składniki ułożyć warstwami tortownicy, każdą warstwę posypać startym serem. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, nabić na wykałaczki i ozdobić tort. Czosnek obrać i zmiażdżyć, wymieszać z maślanką, twarożkiem, szczypiorkiem i sokiem z cytryny.  Sos doprawić solą, pieprzem i papryką. Obręcz tortownicy odpiąć i ostrożnie zdjąć. Sos podać do tortu w osobnym naczyniu.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *