Składniki:
1 sałata lodowa
1 cebula
1 ogórek
500 g. pomidorów
1 por
1 pęczek rzodkiewki
250 g. szynki
5 jajek ugotowanych a twardo
250 g. startej goudy
4 pomidory koktajlowe
3 ząbki czosnku
300 ml. maślanki,
150 g. twarożku wiejskiego
2 łyżki pokrojonego szczypiorku,
2 łyżki soku z cytryny,
sól
pieprz
papryka
Wykonanie:
Sałatę umyć osuszyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pozostałe warzywa oczyścić i umyć. Cebulę, ogórek, pomidory, rzodkiewkę i por pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Jajka obrać i pokroić w plastry. Przygotowane składniki ułożyć warstwami tortownicy, każdą warstwę posypać startym serem. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, nabić na wykałaczki i ozdobić tort. Czosnek obrać i zmiażdżyć, wymieszać z maślanką, twarożkiem, szczypiorkiem i sokiem z cytryny. Sos doprawić solą, pieprzem i papryką. Obręcz tortownicy odpiąć i ostrożnie zdjąć. Sos podać do tortu w osobnym naczyniu.