Składniki:
Masa orzechowa:
25 dag. łuskanych startych orzechów włoskich
25 dag. cukru pudru
10 żółtek
1/2 laski drobno posiekanej wanilii lub aromat waniliowy
1 łyżka kakao
2 łyżki mleka
Masa migdałowa:
10 białek
25 dag. cukru pudru
25 dag. migdałów
sok z 1/2 cytryny
1/2 laski drobno posiekanej wanilii
3 łyżki zmielonych biszkoptów
Do przybrania:
1 mały słoik dżemu pomarańczowego
1 gotowa polewa czekoladowa
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na puch kakao rozetrzeć z mlekiem, starannie wymieszać z masą jajeczną, orzechami i wanilią lub aromatem waniliowym, przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką ziemniaczaną. Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w piekarniku i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, po czym starannie wymieszać z sokiem cytrynowym, wanilią, biszkoptami i migdałami .Powstałą masę rozłożyć równą warstwą na masie orzechowej. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w 180 C. Dżem podgrzać zmiksować. Przestudzony tort posmarować ciepłą glazurą pomarańczową. Ozdobić esami floresami z polewy przygotowanej według instrukcji na opakowaniu.