TORT WYKWINTNY Z ORZECHAMI

Składniki:

 

Masa orzechowa:

 

25 dag. łuskanych startych orzechów włoskich

25 dag. cukru pudru

10 żółtek

1/2 laski drobno posiekanej wanilii lub aromat waniliowy

1 łyżka kakao

2 łyżki mleka

 

Masa migdałowa:

 

10 białek

25 dag.  cukru pudru

25 dag. migdałów

sok z 1/2 cytryny

1/2  laski drobno posiekanej wanilii

3 łyżki zmielonych biszkoptów

 

Do przybrania:

 

1 mały słoik dżemu pomarańczowego

1 gotowa polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

 

Żółtka utrzeć z cukrem na puch kakao rozetrzeć z mlekiem, starannie wymieszać z masą jajeczną, orzechami i wanilią lub aromatem waniliowym, przełożyć do średniej tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką ziemniaczaną. Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w piekarniku i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, po czym starannie wymieszać z sokiem cytrynowym, wanilią, biszkoptami  i migdałami .Powstałą masę rozłożyć równą warstwą na masie orzechowej. Wstawić do piekarnika  i piec 50 minut w 180 C. Dżem podgrzać zmiksować. Przestudzony tort posmarować ciepłą glazurą pomarańczową. Ozdobić esami floresami z polewy przygotowanej według instrukcji na opakowaniu.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *