TORT Z ANANASEM

Wykonanie:

Ciasto:

2 szklanki mąki

2 szklanki cukru

1/2 kostki margaryny

1 kisiel cytrynowy

 proszek do pieczenia pojedynczy

4 jajka

1szklanka gęstej śmietany

Wykonanie:

Ciasto:

 Krem:

 25 dag masła roślinnego

1 szklanka cukru pudru

 3 jajka

1 łyżka kakao

Poncz:

2 szklanki wody

3 łyżki cukru,

olejek rumowy

kieliszek spirytusu

sok z cytryny

Dodatkowo:

 

Kawałki ananasa z puszki, rodzynki, galaretka wiśniowa

Wykonanie;

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Cały czas ucierając, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, kisielem i śmietaną. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Upiec ciasto w tortownicy na jasnozłoty kolor. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodając po jednym jajku. Krem podzielić na dwie części, jedną pozostawić białą, a drugą wymieszać z kakao. Składniki ponczu wymieszać. Oziębione ciasto przekroić na trzy krążki, każdy nasączyć i przełożyć kremem. Na wierzchu położyć biały krem i na dobrze oziębiony tort wylać gęstniejącą galaretkę. Ozdobić kawałkami ananasa i rodzynkami.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *