Wykonanie:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
1 kisiel cytrynowy
proszek do pieczenia pojedynczy
4 jajka
1szklanka gęstej śmietany
Wykonanie:
Ciasto:
Krem:
25 dag masła roślinnego
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1 łyżka kakao
Poncz:
2 szklanki wody
3 łyżki cukru,
olejek rumowy
kieliszek spirytusu
sok z cytryny
Dodatkowo:
Kawałki ananasa z puszki, rodzynki, galaretka wiśniowa
Wykonanie;
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Cały czas ucierając, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, kisielem i śmietaną. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Upiec ciasto w tortownicy na jasnozłoty kolor. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodając po jednym jajku. Krem podzielić na dwie części, jedną pozostawić białą, a drugą wymieszać z kakao. Składniki ponczu wymieszać. Oziębione ciasto przekroić na trzy krążki, każdy nasączyć i przełożyć kremem. Na wierzchu położyć biały krem i na dobrze oziębiony tort wylać gęstniejącą galaretkę. Ozdobić kawałkami ananasa i rodzynkami.