Składniki:
60 dag. truskawek mrożonych lub świeżych
2 galaretki truskawkowe
400 ml mleka
1 czubata łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kaszy manny
Szczypta szafranu
Wykonanie:
Truskawki wrzucić do miski, zmiksować blenderem na idealnie gładki mus. Obie galaretki wsypać do 200 ml wrzątku i mieszać, aż się rozpuszczą. Wlać do truskawek, miksować blenderem przez 2 minuty, aż masa będzie puszysta. Połowę truskawek wlać do szklaneczek i wstawić do lodówki aby masa stężała. W tym czasie mleko zagotować z cukrem i kaszą manną. Dodać szafran wymieszać, gotować 2 minuty i ostudzić lekko. Na zastygniętą piankę truskawkową nałożyć łyżeczką szafranową mannę, zalać resztą masy truskawkowej i wstawić do lodówki na kilka godzin.