TRUSKAWKOWIEC

Składniki:

Ciasto:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mąki

Wykonanie:

Ciasto:

Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy żółtka i chwilę ubijamy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżka drewnianą aby składniki się połączyły. Wylewamy ciasto do formy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub mąką. Pieczemy 20 minut w 180 C.

Masa truskawkowa:

60dag. truskawek zmiksować na mus

1 szklanka cukru

2 budynie śmietankowe

1 galaretka truskawkowa

1/2 l. śmietanki kremówki

 2 opakowania śmietan -fiksu

1 cukier waniliowy

1łyżka cukru  pudru do smaku

1 duże opakowanie herbatników

1/2 tabliczki czekolady

Wykonanie:

Masa:

 Do garnka wlewamy 1 szklankę wody i wsypujemy cukier zagotowujemy ,wlewamy mus truskawkowy .Budynie rozpuszczamy w 1szklance wody i wlewamy do gotującego się musu .Chwile gotujemy ,zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę .Gorącą masę wylewamy na biszkopt ,odstawiamy do stężenia . Kremówkę ubijamy ze śmietan -fiksem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem .2/3 śmietany wykładamy na masę truskawkową ,przykrywamy herbatnikami i smarujemy pozostałą bita śmietaną .Wierzch posypujemy starta czekoladą .

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *