UZBECKIE LEPIOSZKI

Składniki:

 

1 kg mąki

4 dag drożdży

2 łyżeczki soli

2 szklanki wody

 

Wykonanie:

 

Drożdże pokruszyć, zalać połową szklanki letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu, żeby urosły. Zagnieść ciasto z mąki, drożdży, soli i wody (półtorej szklanki). Pociąć ciasto na 10-12 kawałków, formować z nich krążki wielkości

talerza, na brzegach grubości 2 cm, w środku cieńsze, nakłuć je widelcem, przykryć czystą ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny. Oprószyć blachę mąką, ułożyć przygotowane lepioszki, wstawić do piecyka, a po pewnym czasie przewrócić je – powinny podrumienić się po obu stronach.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *