WANILIOWE WIANUSZKI

Składniki:

4 szklanki mąki

1szklanka śmietany

2 dag. drożdży

1 jajko,

1kostka margaryny

1 cukier waniliowy

cukier kryształ lub mak do dekorowania wianuszków

sól

 

Wykonanie:

 

 

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać drożdże roztarte ze śmietaną i wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na małe kawałki, z każdego utoczyć wałeczek nieco cieńszy niż ołówek. Z części wałeczka uformować niewielkie kółko, a pozostałym ogonkiem owinąć je tak, by powstał wianuszek. Maczać wianuszki w rozbitym jaju i cukrze waniliowym zmieszanym ze zwykłym cukrem lub makiem, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec na rumiano.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *