Składniki:
1 kg. wieprzowych żeberek
50dag.suszonych śliwek
2 cebule
Dodatki:
1yżeczka cząbru
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki smalcu
sól
pieprz
Wykonanie:
Śliwki zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc. Umyte żeberka natrzeć solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 1 godzinę, zrumienić na łyżce mocno rozgrzanego smalcu, przełożyć do rondla. Na reszcie
smalcu zrumienić pokrojoną w plastry cebulę, ułożyć na boczku w rondlu, przykryć namoczonymi śliwkami, zalać niewielką ilością wody z moczenia śliwek. Dusić
pod przykryciem na niewielkim ogniu około godziny, następnie odkryć. lekko odparować.
(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)