WIEDEŃSKIE KLUSECZKI

Składniki:

 

25 dag mąki pszennej

 25 dag masła

4-5 jaj

15 dag szynki

10 dag .zmielonych orzechów laskowych

 10 dag tartego żółtego sera,

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

 

Masło utrzeć na puch i, stale ucierając, dodawać po żółtku. Do masy dokładać  cały czas mieszając  drobniutko posiekaną szynkę i orzechy laskowe, następnie na przemian: porcję ubitej na sztywno piany z białek, przesianej mąki i tartego sera. Przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Łyżką formować małe kluseczki, kłaść na osolony wrzątek, gotować, aż wypłyną. Podawać polane stopionym masłem lub śmietanką. Doskonałe do pieczonego drobiu albo cielęciny.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *