Składniki:
kaczka
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka majeranku
Składniki:
Farsz:
5 kwaśnych jabłek
1łyżka majeranku
Dodatkowo:
5 jabłek
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
1 łyżka majeranku
Wykonanie:
Kaczą tuszkę natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka najlepiej szare renety obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczego brzuszka. Zapiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Związać też nóżki. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie i piecz w piekarniku około 2 godziny w temperaturze 180 C. Gdy kaczka ma złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową. Po około godzinie pieczenia wytapia się sporo aromatycznego tłuszczu 1-2 łyżki przełożyć na patelnię. Resztę jabłek pokroić na ćwiartki i jeszcze na pół wrzucić na rozgrzany tłuszcz i dodać sok z cytryny i cukier. Przyprawić majerankiem. Dusić pod przykryciem, aż zmiękną, lecz się nie rozgotują. Kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.