WIENIEC OPOLSKI

Składniki:

 

50 dag. pszennej mąki

5 dag. drożdży

5 dag. masła

1jajko

1 żółtko,

1szklanka mleka

2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

1łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozrobić w dwóch łyżkach letniego mleka. Przesiać mąkę na stolnicę, dodać sól, cukier, rozrobione drożdże, pozostałe mleko i stopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto,  przykryć, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, podzielić je na dwie części, z każdej utoczyć długi (50-60 cm.) wałek, upleść wieniec, pozostawiając w środku duży otwór. Blachę wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, ułożyć ciasto, zostawić w ciepłym miejscu, a gdy podrośnie, posmarować żółtkiem, posypać obficie orzechami, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut. Upieczony wieniec ułożyć na dużym płaskim talerzu, w środek włożyć wysmarowane smalcem, błyszczące pisanki, udekorować gałązkami borówek lub bukszpanu.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *