WIENIEC

Składniki:

Ciasto:

 

40 dag. mąki

1/2 szklanki mleka

5 łyżek cukru

10 dag .masła

1 jajko

1  białko

2 łyżeczki proszku do pieczeni

szczypta soli

 

Nadzienie:

 10 dag. masła

10 dag cukru

6 dag. migdałów

6 dag. rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

olejek cytrynowy

1 żółtko

 

Wykonanie:

 

Do przesianej i zmieszanej z proszkiem mąki włożyć wszystkie dodatki (masło musi być miękkie), starannie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować. Następnie roztopić masło   przeznaczone na nadzienie i wylać je na ciasto, posypać cukrem, cynamonem, połową posiekanych migdałów i rodzynkami. Ciasto zrolować i włożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać resztą siekanych migdałów i piec około 45 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto można polukrować lub polać dowolną polewą.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *