Składniki:
Ciasto:
40 dag. mąki
1/2 szklanki mleka
5 łyżek cukru
10 dag .masła
1 jajko
1 białko
2 łyżeczki proszku do pieczeni
szczypta soli
Nadzienie:
10 dag. masła
10 dag cukru
6 dag. migdałów
6 dag. rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
olejek cytrynowy
1 żółtko
Wykonanie:
Do przesianej i zmieszanej z proszkiem mąki włożyć wszystkie dodatki (masło musi być miękkie), starannie wyrobić ciasto i cienko rozwałkować. Następnie roztopić masło przeznaczone na nadzienie i wylać je na ciasto, posypać cukrem, cynamonem, połową posiekanych migdałów i rodzynkami. Ciasto zrolować i włożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem, posypać resztą siekanych migdałów i piec około 45 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto można polukrować lub polać dowolną polewą.