Składniki:
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 cebula
1 łyżeczka masła
500 ml. bulionu warzywnego
sól
pieprz
1 ząbek czosnku1
1 łyżeczka musztardy
5 łyżek oleju z kiełków
4 plastry peklowanej wędzonej wieprzowiny (po ok. 120 g)
Wykonanie:
Papryki opłukać, przekroić na pół, oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać paprykę i dusić około 2 minuty. Następnie wlać bulion, zagotować. Zdjąć pokrywkę, warzywa dusić 4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z musztardą, pieprzem, solą i 2 łyżkami oleju. Plastry mięsa posmarować z obu stron marynatą, smażyć na 3 łyżkach rozgrzanego oleju około 10 minut, często obracając. Kotlety i duszoną paprykę wyłożyć na talerze. Do potrawy można podać puree ziemniaczane oprószone papryką.