WŁOSKI TORT OWOCOWY

Składniki:

 

10 łyżeczek mąki

2 jajka

szczypta soli

12 łyżeczek cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

3 łyżki soku z cytryny

 puszka mango

1 opakowanie serka mascarpone

1 szklanka musującego wina

1 opakowanie śmietany kremówki

1 słoik wiśni w syropie

 galaretka malinowa

3 łyżeczki prażonych migdałów

1 mango

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki dżemu porzeczkowego

9 łyżeczek żelatyny

 

Wykonanie:

 

Białka ubić z solą i cukrem. Połączyć z żółtkami, wmieszać obie mąki. Upiec ciasto. Owoce mango osączyć z syropu, zmiksować, utrzeć z cukrem, sokiem z cytryny i mascarpone. Dolać wino. Żelatynę rozpuścić, najpierw wymieszać z 3 łyżkami kremu, następnie połączyć z resztą kremu. Połowę śmietany ubić na sztywno. Kiedy krem zacznie tężeć, dodać resztę śmietany. Na cieście rozsmarować 1/3 kremu. Schłodzić. Wiśnie odsączyć. Galaretkę wymieszać z cukrem i 6 łyżkami syropu wiśniowego. Resztę syropu zagotować, zdjąć z ognia, dodać galaretkę, podgrzać. Dodać wiśnie. Chłodną masę owocową rozłożyć na warstwie kremu. Przykryć resztą kremu. Tort udekorować kawałkami mango i bitą śmietaną , brzegi obsypać migdałami

(Odwiedzone 4 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *