Składniki:
1 kg flaczki wołowe
2 cebule
2 łyżki koncentratu
1 litr bulionu z kurczaka
sól
pieprz
gałka muszkatowa
papryka
majeranek
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
marchewka
pietruszka
kawałek selera
por
magii w płynie
Wykonanie:
Umyte flaki gotujemy w osolonej wodzie. Zmieniamy wodę 3 razy, gdy są miękkie odsączamy kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę podsmażamy na maśle, dolewamy wywar. Marchewkę pietruszkę kawałek selera i pora, ścieramy na grubej tarce podsmażamy na oleju i dodajemy do pokrojonych flaków. Gotujemy wszystko do miękkości doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatową majerankiem i czosnkiem i magii w płynie. Gdy są rzadkie robimy lekką zasmażkę .