WOŁYŃSKIE KLUSECZKI

Składniki;

 

20 dag. maki gryczanej

1 szklanka mleka

30 dag. białego sera

 

 

3 jaja

1 łyżka masła

sól

 

Wykonanie:

 

Przesianą mąkę wsypać do wrzącego mleka i cały czas mieszać, aby nie dopuścić do powstania grudek. Kiedy masa zacznie odstawać od ścianek rondelka, przerwać gotowanie, przestudzić, dodać żółtka i przepuszczony przez maszynkę ser. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Zagotować osoloną wodę z masłem. Łyżeczką formować niewielkie kluseczki, kłaść na wrzątek. Gdy wypłyną, wyjąć je łyżką cedzakową. Podawać polane stopionym masłem.

(Odwiedzone 8 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *