Składniki:
Ciasto:
30 dag. mąki
30 dag. cukru pudru
15 dag. margaryny
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna
Masa makowa:
30 dag. maku
3 jajka
1 czubata szklanka cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
olejek rumowy
Składniki:
Polewa:
1 łyżka masła
1szklanka cukru pudru,
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Żółtka i margarynę utrzeć do białości. Cały czas ucierając, dodawać po trochu sok i skórkę otartą z cytryny oraz mąkę z proszkiem, na końcu pianę białek. Mak sparzyć, zemleć w maszynce. Żółtka przeznaczone na masę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym, dodać białka ubite na sztywną pianę, na końcu mak i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć resztą ciasta, wstawić do piekarnika i upiec. Składniki polewy zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Lekko przestudzone ciasto oblać polewą.