WYKWINTNY MAKOWIEC

Składniki:

Ciasto:

 30 dag. mąki

30 dag. cukru pudru

15 dag. margaryny

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cytryna

Masa makowa:

30 dag. maku

3 jajka

1 czubata szklanka cukru pudru

1 torebka cukru waniliowego

olejek rumowy

Składniki:

Polewa:

1 łyżka masła

1szklanka cukru pudru,

2 łyżki mleka

2 łyżki kakao

Wykonanie:

Żółtka i margarynę utrzeć do białości. Cały czas ucierając, dodawać po trochu sok i skórkę otartą z cytryny oraz mąkę z proszkiem, na końcu pianę białek. Mak sparzyć, zemleć w maszynce. Żółtka przeznaczone na masę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem rumowym, dodać białka ubite na sztywną pianę, na końcu mak i wszystko dokładnie wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną  papierem pergaminowym. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć resztą ciasta, wstawić do piekarnika i upiec. Składniki polewy zagotować w rondelku, cały czas mieszając. Lekko przestudzone ciasto oblać polewą.

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *