Z OWOCAMI I KROKANTEM

Składniki

 

Ciasto:

 

 

1szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 duże jajka

1szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do przełożenia:

 4 dość duże jabłka (reneta, landsberska lub boiken)

1puszka ananasa

2 budynie  waniliowe

4 łyżki cukru

 

Krokant:

 

25 dag masła lub margaryny

1szklanka cukru

20 dag wiórków kokosowych

2 duże jaja.

 

Wykonanie:

 

Przeznaczone na biszkopt jajka ubić z cukrem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Przelać ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Piec około 35 minut w temperaturze 170 C. Jabłka obrać, pokroić w dość grube plastry, na chwilę włożyć do wrzącej osłodzonej wody, osączyć i ułożyć na upieczonym cieście (wody nie wylewać)Na tej warstwie ułożyć osączone plastry ananasa Z dwóch szklanek wody, w której były blanszowane jabłka, i obu torebek budyniowego proszku ugotować gęsty budyń i gorący rozsmarować na owocach.  W rondlu z grubym dnem roztopić masło przeznaczone na krokant, dodać cukier i wiórki kokosowe, chwilę podgrzewać na małym ogniu, mieszając ,i wystudzić. Wlać rozkłócone jajka, starannie wmieszać. Rozłożyć  równo krokant na budyniu. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do190 C. i piec 30 minut. Gdy w wystygnie, schłodzić w lodówce.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *