ZABAIONE

Składniki:

6 żółtek

6 łyżek cukru

1 niepełna szklanka (225 ml)  półwytrawnego wina Marsala

Wykonanie:

 

Napełnić niewysoki garnek i zmniejszyć gaz, żeby woda tylko lekko parowała.  Żółtka wlać do metalowej miski i trzepaczką  lub mikserem nastawionym na niskie obroty  ubić z cukrem na puszystą masę na garnku z wrzącą wodą (miska nie może być zanurzona zanurzona) i, powoli wlewając wino, energicznie ubijać.   Gdy rozrzedzona piana znowu nabierze puszystości   i gęstości, zdjąć miskę  z ognia i ubijać jeszcze  1-2 minuty. Zabaione podaje się zarówno na zimno, jak i na gorąco. Można je stosować również jako sos do  galaretek, lodów i owoców.

 

(Odwiedzone 3 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *