Składniki:
4 duże czerwone papryki
80 g. płatków owsianych
1 jajko
4 łyżki mleka
150 g. ziaren soi gotowanych lub konserwowych
1 mała marchewka
1 cebula czerwona
150 g. kukurydzy z puszki
1 łyżka przyprawy warzywnej
100 g. żółtego sera
sol
pieprz
4 łyżki pomidorowego puree
tłuszcz do wysmarowania brytfanny
Wykonanie:
Płatki owsiane opłucz w zimnej wodzie i odsącz na sitku. Ugotuj ziarna soi.
Ubij jajko w misie z mlekiem, dodaj ugotowaną soję, startą marchew, drobno pokrojoną cebulę, kukurydzę, starty ser i przyprawę warzywną Mieszankę zagęść płatkami owsianymi, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Oczyść papryki, odetnij czubki i wytnij gniazdo nasienne. Nafaszeruj je mieszanką i włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Faszerowane papryki zalej
pomidorowym puree i piecz przez około 35 minut w temperaturze
180 C. Można podlać papryki wodą. Podawaj ze smażonymi ziemniakami.