Składniki:
4 duże papryki czerwone
80 g. płatków owsianych
1 jajko
4 łyżki mleka
150 g.ziaren soi( gotowanych lub konserwowych)
1 mała marchewka
1 cebula czerwona
150 g. kukurydzy z puszki
1 łyżka wegety
100 g. sera żółtego
sól
pieprz
4 łyżki pomidorowego purre
tłuszcz do wysmarowania brytwanny
Wykonanie:
Ugotować ziarna soi. Ubij jajko w misie z mlekiem, dodaj ugotowaną soję, startą marchew ,drobno pokrojoną cebulę,kukurydzę ,starty ser, i wegetę .Mieszankę zagęścić płatkami owsianymi,wymieszać doprawić solą i pieprzem.Oczyścić papryki,odciąc czubkii wyciąc gniazda nasienne.Nafaszerować papryki mieszanką i włożyć do wysmarowanej tłuszczem brytfwanny.Faszerowane papryki zalać pomidorowym pureei piecz przez około 35 minutw 180 C.Można podlać papryki wodą.Podawać ze smażonymi ziemniakami.