Składniki:
4 steki wieprzowe (po około 180 g.)
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżki mąki
2 cebule
1 ząbek czosnku
łyżka masła
2 pomidory
2 kulki mozzarelli (po 125 g.)
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Steki umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem oprószyć mąką. Cebule pokroić w plasterki, czosnek posiekać, smażyć na maśle 2-3 minuty. Pomidory umyć i osuszyć, mozzarellę osączyć, oba składniki pokroić w plastry. Piekarnik rozgrzać do 200 C. Na żaroodpornej patelni rozgrzać olej, smażyć na nim steki po 3 minuty z każdej strony. Na stekach ułożyć plastry cebuli, pomidorów i mozzarelli. Doprawić solą i pieprzem. Zapiekać w piekarniku około 3 minut. Wyjąć, kiedy ser zacznie się topić. Podać z ryżem i pastą z oliwek.