ZAPIEKANE ZIEMNIAKI

Składniki:

2,5 kg pokrojonych w plasterki ziemniaków

 10 dag świeżej słoniny lub boczku

 10 dag kiełbasy

 3 duże cebule

 sól, pieprz

 kminek do smaku

 liście kapusty


Wykonanie:


Słoninę, kiełbasę i cebulę drobno pokroić. Dno patelni wyłożyć liśćmi kapusty, a następnie układać warstwami pokrojone ziemniaki, słoninę, kiełbasę i cebulę. Na koniec dać warstwę ziemniaków, doprawiając je kminkiem, solą oraz pieprzem. Wszystko przykryć liśćmi kapusty, nakryć pokrywką i dusić na średnim ogniu około 45 minut lub zapiec w piekarniku. Podawać ze zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.

(Odwiedzone 1 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *