ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ

Składniki:

 

250 g. makaronu wstążki

sól

150 g. cukinii

150g fenkułu (koper włoski)

1 cebula

4 pomidory

200 g. gotowanej szynki

2 łyżki oleju

przyprawa do pizzy i zapiekanek

400 ml .śmietany

200 g. startego żółtego sera

 

Wykonanie:

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie (czas wg. przepisu na opakowaniu ), odcedzić. Cukinię, fenkuł i cebulę oczyścić, pokroić w cieniutkie paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, po usunięciu pestek pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paski. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do zapiekanek. Piekarnik rozgrzać do 200 C. W formie do zapiekanek ułożyć warstwami makaron i warzywa. Śmietanę wymieszać z połową porcji sera, doprawić do smaku przyprawą do pizzy i zapiekanek. Sosem polać zapiekankę, posypać resztą sera. Makaron piec około 45 minut.

(Odwiedzone 2 raz, 1 wizyt dziś)
Tagi: Brak tagów

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *