Składniki:
250 g. makaronu wstążki
sól
500 g. brokułów
800 g. filetów z łososia
2 -3 łyżki soku z cytryny
1 pęczek koperku
250 g. pomidorów koktajlowych
100 g. startej goudy
4 jajka
250 ml. mleka
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa mielona
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie około 7 minut, dokładnie odcedzić. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na szerokie paski. Skropić sokiem cytryny, doprawić solą. Piekarnik rozgrzać do 175 C. Koperek umyć, osuszyć, posiekać. Pomidorki umyć, przekroić. Makaron wymieszać z brokułami i pomidorkami, w łożyć do formy na wierzchu rozłożyć paski łososia, lekko docisnąć. Ser wymieszać z jajkami, mlekiem i koperkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową polać składniki w formie. Przykryć folią aluminiową, piec około 30 minut. 3 minuty przed końcem pieczenia zdjąć folię.